Veriappelsiini-passionpavlova (G)



Pavlova on täydellinen jälkiruoka. Rapeaa marenkia, pehmeää kermatäytettä ja raikkaita hedelmiä tai marjoja sesongin mukaan. Näin talvisin minun pavlovan päälle päätyivät veriappelsiinit (tosin aika verettömiä olivat nämä veriappelsiinit) ja passionhedelmä, kesällä tietenkin mansikat ja muut ihanat marjat. Kaiken lisäksi pavlova on vielä helppo muuntaa erikoisruokavalioihin sopivaksi. Gluteenitonta se on jo lähtökohtaisesti ja maidottomuus onnistuu vaihtamalla täytteen maitotuotteet kasviperäisiin vaihtoehtoihin. Munattomuuskin onnistuu tekemällä vegaaninen marenki kikherneiden liemestä.

Olen pitkään testaillut erilaisia marenkireseptejä. Päädyin lopulta sveitsiläiseen marenkiin, jossa valkuaiset kypsennetään vesihauteessa. Aiemmin olen kokeillut sveitsiläistä marenkia niin, että marenki vatkataan käsivatkaimella samalla kun sitä kypsennetään vesihauteessa. Tämä tapa on minusta hieman hankala. Löysinkin uuden tavan sveitsiläisen marengin valmistamiseen, jossa valkuaiset ja sokeri kuumennetaan vesihauteessa niin kauan, että sokeri sulaa ja tämän jälkeen seos voidaan kaataa yleiskoneen kulhoon vatkattavaksi. Paljon helpompaa kuin vatkaaminen vesihauteen päällä ja sama lopputulos! Sveitsiläinen marenki on myös siitä loistavaa, että sen voi käyttää joko pehmeänä esimerkiksi piirakan päällä tai kuivattaa uunissa kovaksi. Suosittelen siis testaamaan marengin valmistamista näin vaikka tämä voi kuulostaa työläältä. Lupaan, että sitä se ei ole.



Pavlova

Sveitsiläinen marenki
4 munan valkuaista
2 1/2 dl sokeria

Laita kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Erottele valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon (metalli- tai lasikulho). Mittaa valkuaisten joukkoon sokeri. Nosta kulho vesikattilan päälle niin, ettei kulhon pohja osu veteen. Sekoita valkuais-sokeriseosta koko lämmittämisen ajan. Lämmitä seosta niin kauan, että sokeri on sulanut. Nosta kulho pois vesihauteesta ja aloita vatkaamaan seosta. Vatkaa niin kauan kunnes seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Tähän menee noin 10 minuuttia, joten yleiskone tuo hieman helpotusta. Kaavi marenki pursotuspussiin ja pursota uuninpellille ympyränmuotoinen (24-26 cm) pavlovapohja. Voit myös lusikoida marengin suoraan pellille. Kuivata pohjaa maksimissaan 100 asteisessa uunissa noin kaksi tuntia. Tämän jälkeen voit sammuttaa uunin ja jättää marengin kuivumaan uunin jälkilämpöön.


Täyte
2 dl vispikermaa
1 prk sitruunarahkaa
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja sokeri.

Passionkastike
4  passionhedelmää
1 dl vettä
1/2 dl hyytelösokeria
1 tl sitruunamehua

Halkaise passionhedelmät ja koverra sisus kattilaan, mittaa myös muut ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua noin puolen minuutin ajan. Jäähdytä jääkaappikylmäksi ennen käyttämistä.

Kokoaminen
3-4 veriappelsiiniä

Pavlova kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki pysyy rapeana. Laita marenkilevyn päälle kermatäytettä, lisää pilkotut veriappelsiinit ja passionkastiketta.


Kommentit

  1. Vau mikä herkku taas! Mä oonkin etsinyt jotain helpompaa tapaa tehdä sveitsiläinen marenki, ja tää olis kyllä just sellanen :) Näyttääkin niiiiin herkulliselta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla :) Mulla on loppunut into aina sveitsiläisen marengin tekemiseen, juuri vesihauteessa vatkailun vuoksi, mutta tää resepti ratkas sen ongelman!

      Poista

Lähetä kommentti