Omenaboston ja Malminkartanon omentarhaHelsingin Malminkartanon kaupunginosassa sijaitsee vanha hedelmäpuutarha. Puutarhassa kasvaa valtaosin omenapuita, minkä vuoksi sitä kutsutaan yleisimmin Malminkartanon omenatarhaksi. Omenapuiden seasta löytyy myös muutama päärynä-, luumu, ja kirsikkapuukin. Kävin omenatarhalla ensimmäistä kertaa tänä keväänä omenapuiden kukinta-aikaan toukokuussa. Elokuun 25. päivä 2018 tarhalla järjestettiin kaikille avoin sadonkorjuu, jossa jokainen sai poimia ämpärillisen hedelmiä omaan käyttöön. Väkeä oli paljon, mutta niin oli omeniakin.

Omenatarhan portilla oleva infotaulu kertoo, että tarha on ollut aiemmin Helsingin yliopiston hallinnassa vuodesta 1932 lähtien. Yliopiston hallinnan aikana tarha toimi tuotannollisena koetilana ja siellä oli noin 1600 puuta. Nykyinen omenatarha ei kuitenkaan ole täysin samalla paikalla kuin tämä yliopiston aikainen "vanha hedelmätarha", joka on jäänyt rakentamisen alle 1970-luvulla. Nykyiselle paikalle ensimmäiset puut on istutettu 1950-luvulla. Hedelmätarhan hallinta siirtyi Helsingin yliopistolta Helsingin kaupungille vuonna 1979. Kaupungin omistuksessa tarhan merkitys muuttui tuotannollisesta näytetarhaksi, johon pyrittiin keräämään laaja valikoima Suomessa menestyviä hedelmäpuulajikkeita. 1990-luvulla omenapuiden joukkoon istutettiin satoja kirsikka-, päärynä- ja luumupuita. Valitettavasti pakkastalvet ja jyrsijät ovat verottaneet puukantaa siinä määrin, että nykyään tarhassa kasvaa enää noin 400 puuyksilöä. (Helsingin kaupunki, Malminkartanon omenatarhan infotaulu.)


Sadonkorjuutapahtumassa kerätystä saaliista tein ensimmäiseksi uuniomenahilloa Kokit ja potit -blogin ohjeella. Ihanan helppoa! Laitoin hilloa bostonkakkuun, jonka vein työkavereilleni nautiskeltavaksi. En ole aiemmin paistanut pullataikinasta bostonkakkua ja suurin murheeni oli, että kakku jää raa'aksi keskeltä. Tällä kertaa huoli osoittautui aiheettomaksi ja kakku oli kypsä ja myös ihanan mehevä.


Omenaboston

Puolikas annos pullataikinaa

50 g voita
2 dl omenahilloa
1/2 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia

1 muna
raesokeria

noin 40 g valkosuklaata

Tee pullataikina ohjeen mukaan. Taikinan kohotessa, valmista täyte sekoittamalla huoneenlämpöisestä voista ja muista aineksista tasainen tahna. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte taikinalevylle ja kääri levy rullaksi. Leikkaa rullasta seitsemän noin neljän sentin paksuista rullaa. Nosta rullat pystyasennossa 20 cm kakkuvuokaan. Jätä rullien väliin tilaa kohoamiselle. Kohota noin puolen tunnin ajan. Voitele rullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia. Tarkkaile kakkua koko paiston ajan. Laita kakun päälle leivinpaperi, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. 

Taikinasta jäi yli sen verran, että sain paistettua myös yhdeksän pientä korvapuustia.

Koristele jäähtynyt kakku sulatetulla valkosuklaalla.Lisää omenareseptejä on vielä luvassa tälle syksyä!

Kommentit

  1. Onpa ihana tommonen paikka, mistä saa käydä poimimassa! ♥ Ja oijoi, onpa ihanan syksyinen pullaresepti :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti