Kirjainkakku: Suklaakakku kinuskikreemillä



Instagram on täyttynyt viime aikoina erilaisista numero- ja kirjainkakuista, joista myös minä halusin tehdä oman versioni. Melko monessa tällaisessa kakussa on pohja muotoiltu keksitaikinasta. Itse halusin käyttää oikeaa kakkupohjaa ja päädyinkin käyttämään samaa taikinaa kuin näissä muffineissa. Tein taikinan kaksinkertaisena ja paistoin pohjan noin 30 cm x 35 cm kokoisessa vuoassa. Yhteen kirjainkakkuun riittäisi varmasti yksinkertaisena tehty taikina. Minä tein kaksi kakkua ja pohjaa jäi hieman yli, koska kirjainten muodosta johtuen, väistämättä syntyy hukkapaloja. Hukkapalat kannattaa kuitenkin säästää ja pakastaa, niitä voi myöhemmin käyttää esimerkiksi kakkutikkareihin.

Leivoin kakkupohjan täyttämistä edeltävänä päivänä. Säilytin pohjaa yön yli jääkaapissa ja leikkasin sen muotoon kakun täyttämispäivänä. Tällä reseptillä pohjasta tuli helposti käsiteltävä ja sen muotoilu sahalaitaisella veitsellä oli todella helppoa.

Parasta näissä kakuissa on mielestäni helppous ja monimuotoisuus! Pursottamalla täytteen, saa helposti hienon näköistä jälkeä ja täytettä vaihtelemalla makuvaihtoehtoja on todella monia. Minä päädyin täyttämään kakun kinuskikreemillä sekä kaakaokermavaahdolla. Koristeeksi valikoin erilaisia suklaamakeisia. 


Kakkupohja

2 1/2 dl rypsiöljyä
400 g ranskankermaa
4 munaa
4 dl fariinisokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta 
4 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Sekoita kaikki kosteat aineet ja fariinisokeri yhdessä kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Siivilöi kuivat aineet kosteiden aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi. Annostele taikina 30 cm x 35 cm kokoiseen kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia. Säilytä pohja jäähtymisen jälkeen jääkaapissa ja leikkaa muotoon seuraavana päivänä.

Kinuskikreemi
3 dl fariinisokeria
3 dl kuohukermaa
2 mm suolaa

150 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
150 g tuorejuustoa

Aloita valmistamalla kinuski. Mittaa fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä samalla sekoittaen noin 5-10 minuuttia kunnes kinuski sakeutuu. Testaa kinuskin valmius seuraavanlaisesti: tipauta pisara kinuskia kylmään veteen, jos kinuskipisara pysyy vedessä koossa, on se valmista. Lisää lopuksi suola. Anna kinuskin jäähtyä ennen kreemin valmistamista. 

Kreemin aineksien tulisi olla huoneenlämpöisiä, jotta kreemistä ei tule rakeista. Vaahdota huoneenlämpöinen voi tomusokerin kanssa. Lisää joukkoon jäähtynyt kinuski sekä tuorejuusto. (Jos et keitä itse kinuskia, tarvitset valmista kinuskikastiketta noin 3 dl.) Vatkaa ainekset sekaisin ja siirrä hetkeksi (noin 15-20 min) jääkaappiin hiukan jähmettymään, tällöin kreemiä on helpompi pursottaa. Voit valmistaa tällä välin kaakaokermavaahdon. Siirrä hiukan jähmettynyt kreemi pursotinpussiin.

Kaakaokermavaahto
2 dl kermaa
50 g tuorejuustoa
2 tl kaakaojauhetta
2 tl sokeria

Vaahdota kerma ja lisää muut ainekset joukkoon. Laita vaahto pursotuspussiin.


Kakun kokoaminen
Leikka kakkupohjasta haluamasi kirjain tai numero ja halkaise pohja kahtia. Tasoita kakun pinta tasaiseksi. Suosittelen hahmottelemaan halutun kirjaimen tai numeron valmiiksi paperille, jotta kakkupohjan leikkaaminen on hieman helpompaa. Pursota täytteitä ensimmäiseen väliin ja laita päälle toinen osa kakkupohjasta. Pursota jälleen täytteitä ja koristele esimerkiksi erilaisilla suklaamakeisilla. 

Koska pohjassa on käytetty rasvana rypsiöljyä, on se ihanan pehmeää myös suoraan jääkaapista otettuna. Kinuskikreemi kuitenkin jähmettyy jääkaapissa melko jämäkäksi, joten suosittelen ottamaan kakun jääkaapista huoneenlämpöön hiukan ennen tarjoilua. 

Kommentit

  1. Nämä numero- ja kirjainkakut ovat kyllä ihania ♥ Itse en ole vielä ehtinyt testaamaan, oon vain ihaillut muiden luomuksia :D Ihan älyttömän kauniita nämä sinunkin tekemäsi, ja tuo kinuskikreemi kuulostaa ihan taivaallisen herkulliselta ♥♥♥

    VastaaPoista

Lähetä kommentti