Jääkaappisämpylät


Sikke Sumarin jääkaappisämpylät on valloittanut minut ja monet muut helppoudellaan. Ohjeen helppous piilee siinä, että taikinan ainekset vain sekoitetaan nopeasti tasaiseksi taikinaksi, joka laitetaan yöksi kohoamaan jääkaappiin. Aamulla taikina kauhotaan pellille ja sämpylät paistetaan. Siitä huolimatta, että ohje on äärettömän helppo, sillä tulee myös maailman parhaimmat itsetehdyt sämpylät. En keksi syytä miksi tekisin enää sämpylöitä, jotka vaativat vaivaamista ja pyörittelemistä. Jääkaappisämpylät ovat täydellisen rapeita päältä ja meheviä sekä onkaloisia sisältä. 

Siken ohjeesta löytyy useita muunnelmia ja halusin kirjata muistiin myös omani. Tällä taikinamäärällä tulee sopivasti sämpylöitä kahden hengen aamiaiselle. Ainesten määrää on helppo kasvattaa sen mukaan, montako syöjää on pöydässä. 

Jääkaappisämpylät
5 kpl
2 1/2 dl vettä
10 g tuorehiivaa
1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
3 3/4 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva veteen. Veden ei tarvitse olla kädenlämpöistä, viileä vesi käy tähän tarkoitukseen oikein hyvin. Mittaa nesteen joukkoon kaurahiutaleet ja anna niiden turvota noin 5-10 minuuttia.  Lisää sitten joukkoon suola ja jauhot muutamassa erässä. Sekoita taikinaa sen aikaa, että huomaat sitkon muodostuneen. Taikinan kuuluu jäädä löysäksi, joten älä lisää liikaa jauhoja. Peitä taikinakulho kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin. 

Lämmitä uuni 225 asteiseksi. Kun uuni on lämmennyt, nostele taikinasta yksittäisiä kekoja pellille. Ripottele halutessasi sämpylöiden päälle kaurahiutaleita tai siemeniä. Paista sämpylöitä uunissa noin 25-30 minuuttia. Jotta sämpylät pysyvät rapeita, ÄLÄ peitä sämpylöitä uunista ottamisen jälkeen liinalla! 

Vinkki: Tuorehiivaa voi pakastaa. Älä siis huolestu siitä, että taikinaan tarvitaan vain 1/5 hiivapaketista. Suosittelen pilkkomaan hiivaa pienempiin paloihin ennen pakastamista, koska jäistä hiivapalaa on hankala pieniä. Pakkaa hiivapalat ilmatiiviisti, esim käärimällä kelmuun ja pakasta. 


Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myöInstagramissa sekä Facebookissa!

Kommentit

  1. Toimiiko tämä kuivahiivalla? Ja kuinka paljon sitä laittaisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu myös kuivahiivalla. Siitä on aikaa kun olen itse viimeksi leiponut näitä sämplyöitä kuivahiivalla, mutta laittaisin tähän taikinamäärään puoli teelusikallista kuivahiivaa.

      Poista

Lähetä kommentti