Todella helppo piparkakkutalo

 

Tämän piparkakkutalon rakentamisen haastavin osuus on rusettien tekeminen. Osat leivotaan pakastepiparkakkutaikinasta. Ennen paistoa nurkkiin tehdään reiät talon kasaamista varten. Kasaus tehdään nauhojen avulla, ei sulaa, polttavaa sokeria, eikä pikeerin kuivumisen odottelua. Koristelu hoituu sekin käden käänteessä kun ennen paistoa tehdyt koristeluviillot tehdään näkyväksi tomusokerin avulla. 

Talon kaavat löydät täältä.

Tulosta kaavat A4-kokoiselle paperille ja leikkaa osat irti. 

Kauli taikina suoraan leivinpaperin päälle, jotta vältyt leikattujen palojen siirtelyltä. Leikkaa talon osat noin parin millin paksuisesta taikinalevystä. 

Piirrä talon osiin tässä vaiheessa ikkunat, ovet ja muut haluamasi koristelut veitsellä niin, että et paina viiltoja aivan pohjaan asti. Katon tiilikoristelu syntyy esimerkiksi pienin sydänmuotin yläreunalla. Muista tässä vaiheessa tehdä kaavojen mukaiset reiät talon osiin. Rei'itys onnistuu esimerkiksi pillin tai pienen pyöreän tyllan avulla. 

Paista osat noin 200 asteessa uunista riippuen noin 5-10 minuuttia. 

Sihtaa jäähtyneiden osien päälle tomusokeria ja pyyhi ylimääräinen sokeri pois sormilla. Tässä vaiheessa koristelut tulevat näkyviin kun tomusokeri kertyy viiltoihin. 


Leikkaa 6 kpl noin 40 cm pituisia nauhoja. Katso alla olevasta kuvasta kuinka nauhat pujotellaan. Sido rusetit jokaisen alanurkkaan.Älä sido nauhoja liian tiukkaan, jotta osat mahtuvat kääntymään oikeaan asentoon. Sido viimeisenä talon vapaana olevat sivut vastakkain ja näin talo saa kolmiulotteisen muodon.  Viimeisen nurkan kiinnitys on hankalinta, mutta onnistuu kyllä. Tee katon nurkkiin löysät apusolmut ja nosta katto paikoilleen. Sido katon solmut sopivan tiukoiksi kun katto on paikallaan. Viimeistele leikkaamalla nauhat lyhyiksi.

Kurkkaa ihmeessä myös aiempien vuosien piparkakkutalopostaukset, joihin pääset tämän linkin kautta. Sieltä löydät kaavat neljään erilaiseen simppeliin taloon ja vinkkejä talon rakentamiseen. 

Viime vuonna kokosin talon samaa tekniikkaa käyttäen, mutta koristelin normaalisti pikeerillä ja karkkikepeillä. Silloin talo näytti tältä:

Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myöInstagramissa sekä Facebookissa!

Kommentit