Piparkakkutalo ja kaavatTäytyy myöntää, että olen hieman hulluna piparkakkutalojen rakenteluun. Piparkakkutalon rakentaminen on ollut perinne jo useamman vuoden ajan. Suunnittelun aloitan jo hyvissä ajoin viimeistään lokakuussa. Yleensä suunnittelen kaavatkin itse ja pyrin aina tekemään hieman erilaisen talon kuin aiemmin.

Piparkakkutalo 1

Suosittelen varaamaan hyvin aikaa piparkakkutalon tekemiseen. Koristelun voi aloittaa heti, kun piparit ovat jäähtyneet, mutta koristelujen kuivuminen vie useamman tunnin. Talon kokoaminen on helpompaa, kun osien koristeet ovat jo kuivuneet ja näin ollen kestävät käsittelyä paremmin. Olen joskus liimannut talon osat yhteen pikeerillä, mutta se vaatii kärsivällisyyttä ja paljon tukielementtejä. Olenkin todennut, että on helpompaa ja nopeampaa, vaikkakin hieman vaarallisempaa, liimata osat yhteen kuumalla sokerilla. 

EDIT 23.11.2018: Käy lukemassa uudemmasta piparkakkutalopostauksesta, kuinka talon osien liimaaminen pikeerin avulla onnistuu. 

Aiempina vuosina olen käyttänyt talon osien tekemiseen kaupan valmispiparitaikinaa. Ne ovat ajaneet asiansa aivan hyvin. Ainoa huono puoli talojen tekemistä ajatellen on se, että kaupan taikinat paisuvat aikalailla paistettaessa. Tällöin esimerkiksi seinien suoruus kärsii. Kuulin vinkin, että piparkakkutalotaikinaan ei kannata laittaa kohotusainetta niin paljoa kuin normaaliin piparitaikinaan. Tästä viisastuneena tein tänä vuonna taikinan itse. Taikina ei paisunut yhtä paljoa kuin kaupan taikina, mutta ensi vuonna aion kokeilla taikinan tekemistä vieläkin vähemmällä määrällä soodaa. Taikinaohje mitä käytin, oli täältä. Ohjeesta tuli todella paljon taikinaa. Puolikkaallakin ohjeella saa tehtyä ainakin yhden talon.

Leikkaa taikinasta kaavojen mukaiset palat. Muista leikata kaksi kappaletta jokaista talon osaa. Voit leikata myös ikkunoiden ja oven paikat suoraan osiin. Itse oikaisen sen verran, että leikkaan kaikki osat samanlaisiksi ja pursotan ovien ja ikkunoiden kuviot valmiisiin osiin. Muista paistaa myös pohja, jonka päälle saat talon koottua. Paista osia 200 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. Paistoaika on täysin riippuvainen pipareiden koosta, joten muista tarkkailla pipareita paiston ajan.

Piparkakkutalo 2

Koristelussa tykkään käyttää erilaisia karkkeja muun muassa polkakeppejä ja minivaahtokarkkeja. Koristeiden liimaamiseen ja yksityiskohtien pursottamiseen käytän pikeeriä, eli tomusokerista ja valkuaisista vatkattua seosta. Pikeeri jähmettyy kuivuessaan todella kovaksi ja on lisäksi kauniin valkoista. Jos et ole ennen kokeillut, niin suosittelen nyt viimeistään kokeilemaan pikeerin tekemistä, se ei ole vaikeaa. Kaupan valmiit sokerikuorrutteet ovat mielestäni todella jämäköitä pursotettavia, eikä niillä saa pursotettua kovin tarkkoja kuvioita. 

Pikeeri (Royal icing)
1 valkuainen
2 dl tomusokeria

Erottele valkuainen vatkauskulhoon, mittaa kulhoon myös tomusokeri. Vatkaa valkuaisia ja tomusokeria niin kauan, että seoksesta tulee vitivalkoista ja jämäkkää. Tähän menee noin 4-5 minuuttia. 
Tällä suhteella pikeeristä saa pursotettua jämäköitä koristeita, esimerkiksi tähtityllalla pursotetut koristeet pitävät muotonsa. Jos haluat täyttää pikeerillä isoja aloja, kannattaa tomusokerin määrää vähentää, jolloin saat pikeeristä löysempää. 

Koristeeksi
Ranskanpastilleja
Amerikanpastilleja
Liitulakuja
Pieniä piparminttukeppejä (ostin näitä Prismasta ja Tigeristä)
Minivaahtokarkkeja
Pehmeitä hopeakuulia
Nonparelleja, strösseleitä yms.
Elintarvikevärillä värjättyä sokeria
Mitä vain karkkeja!

Koristele seinät ja katto pikeerin ja karkkien avulla. Anna kuivua vähintään muutaman tunnin ennen kuin alat liimata osia yhteen. 

Lisäksi tarvitset
Sokeria osien yhteen liimaamiseen.

Sula sokeri on äärimmäisen kuumaa, joten osien liimaaminen on aikuisten tehtävä.

Sulata sokeri paistinpannulla kokoajan sekoittaen puisella lastalla. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin sokeri alkaa sulaa, mutta ole tarkkana koko ajan. Melkein välittömästi, kun sokeri alkaa sulaa, se alkaa myös ruskistua ja palaa herkästi. Kun sokeri on sulanut, nosta paistinpannu pois kuuman lieden päältä, ettei sokeri pala. 

Kaavat on suunniteltu niin, että talon sivuseinät liimataan etu- ja takaseinän väliin.  Kun sokeri on sulanut, kasta siihen talon sivuseinän pystysivu ja liimaa se heti 90 asteen kulmassa viereiseen etu- tai takaseinään. Liimaa yksi sivuseinä etuseinään ja toinen takaseinään, näin sinulla on kaksi L:n mallista osaa. Kasta toisen L:n mallisen alapinta sulassa sokerissa ja liimaa kiinni pohjaan. Tee sama myös toiselle osalle. Jämäkoittääksesi taloa, voit valuttaa kuuvaa kuumaa sokeria myös niiden seinien väliin, jossa sitä ei vielä ole. Liimaa seuraavaksi katto. Valuta sulaa sokeria lastan avulla talon sivuseinien pinnalle katon kiinnityskohtiin ja liimaa toinen puoli katosta samantien. Tee sama toiselle puolelle. Kuuma sokeri jähmettyy todella nopeasti, joten saatat joutua lämmittämään sokeria useamman kerran liimauksen aikana. Talon pihaa voi alkaa koristella heti liimauksen jälkeen.

Anna ylijääneen sokerin jähmettyä paistinpannuun. Jähmettynyttä sokeria ei kannata rapsuttaa irti pannusta, se kyllä liukenee, kun pannuun laskee lämmintä vettä. 


Kaavat

Piparkakkutalo 1

Tämä talo on oikeastaan viime joulun tekele. Tykäistyin talon mittasuhteisiin, joten päätin laittaa kaavat jakoon muillekin. 

Piparkakkutalo 1

Piparkakkutalo 2
Talon 2 kaavat

Piparkakkutalo 2 (isompi)

Tein tämän talon kahdessa eri koossa. Tulostin kaavat kahdesti, toiset vaakaan ja toiset pystyssä olevalle A4-paperille. Kaavoissa olevat cm-mitat ovat oikeat kun tulostat kaavat vaakaan.

Piparkakkutalo 2 (pienempi)

Piparkakkutalo 3
Piparkakkutalo 3

Tähän taloon tein katon tavalla, jota en ollut ennen kokeillut. Paistoin pieniä pyöreitä (halkaisija 2,5 cm) pipareita, jotka sitten liimasin pikeerillä kattoon lomittain kuin kattotiilet. Koko kattoon meni 50 pientä piparia. Minusta tällä tavalla sai pienellä vaivalla ihanan eläväisen ja aidon näköisen tiilikaton. Et välttämättä tarvitse edes pyöreää piparkakkumuottia. Itse käytin muottina pursotustyllan leveää päätä.

Jos haluat syödä talon joulun jälkeen, kannattaa se suojata pölyltä esimerkiksi sellofaanilla.

Rakentelun iloa!

Kommentit

Lähetä kommentti