Crème brûlée (G)


Sain vihdoin hommattua itselleni kaasupolttimen ja pitihän sitä päästä testaamaan. Päädyinkin tekemään Crème brûléeta, eli paahtovanukkaan, jonka kenties tärkein osa on päälle paahdettava sokeri. Reseptiin otin mallia Maku-lehden reseptistä, johon tein pieniä muokkauksia.

Crème brûlée
2 dl kuohukermaa
1/2 dl kevytmaitoa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 kpl keltuaista

Pinnalle ruokosokeria

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Mittaa kattilaan kerma, maito, sokeri ja vaniljasokeri. Lämmitä miedolla lämmöllä niin, että seos kiehahtaa ja siirrä kattila sitten pois liedeltä. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Kaada keltuaisten joukkoon kiehautettu kermamaitoseos ohuena nauhana ja koko ajan sekoittaen. Jaa seos annosvuokiin. Nosta vuoat uunipellille ja kaada pellille vettä noin vuokien puoliväliin asti. Anna creme bruleen hyytyä uunissa noin 30 minuuttia. Hyytymisaikaan vaikuttaa annosvuoan koko, minun vuokiin meni kermamaitoseosta hieman alle desilitra. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin odottamaan tarjoilua. 

Ripottele creme bruleen pinnalle ruokosokeria niin, että pinta peittyy kevyelti. Sulata sokeri joko kaasupolttimella tai uunissa grillivastusten alla. Lämmitä uunin grillivastukset mahdollisimman kuumaksi ja aseta creme bruleet mahdollisimman lähelle uunin vastuksia. Sokerin paahtuminen ei kestä kauaa, joten tarkkaile creme bruleita koko ajan. 

Kommentit