Mehevät piparikorvapuustitKyllä marraskuun alussa saa alkaa jo leipoa joululeipomuksia, eikö niin? Tällä kertaa aloitin korvapuusteilla, joihin sain jouluista makua piparkakkumausteista. Rakastan korvapuusteja! Olenkin viime vuosien aikana pyrkinyt opettelemaan pullataikinan ja korvapuustien saloja ja ne ovat pikkuhiljaa alkaneet aueta minulle.

Tässä minun vinkkini täydellisiin korvapuusteihin:
...
1. Taikinaan ei tarvitse laittaa kananmunaa, pullat säilyvät pehmeämpinä ilman sitä.
2. Älä sulata taikinaan lisättävää voita vaan lisää voi pehmeänä. Pehmeän voin kanssa ei tarvitse lisätä niin paljoa vehnäjauhoja kuin täysin sulan voin.
3. Älä käytä liikaa jauhoja. Lopeta jauhojen lisääminen, kun taikina on vielä hieman tahmaista. Kohotuksen aikana taikina tasaantuu, voit tarvittaessa lisätä vielä jauhoja ensimmäisen kohotuksen jälkeen. 
4. Kauli taikina ohueksi. Mitä ohuempi taikina, sitä enemmän kierteitä valmiissa pullassa.
5. Käytä täytteessä fariinisokeria. Se on maukkaampaa kuin tavallinen sokeri ja tekee täytteestä aavistuksen mehevämpää.
6. Leikkaa korvapuustirulla paloiksi saksilla. Näin kierteet eivät lytisty niin paljoa.
...


Puolen litran taikinasta saat tehtyä neljä kuvassa olevaa kranssia tai 32 korvapuustia. 

Pullataikina
200 g voita tai margariinia
5 dl maitoa
50 g  tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl (16 g) kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
n. 15 dl vehnäjauhoja

Lämmitä rasva pehmeäksi, mutta älä sulata kokonaan. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna maidon joukkoon hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Sekoita mukaan sokerit, kardemumma ja suola. Aloita jauhojen lisääminen desilitra kerralla. Kun olet lisännyt noin puolet jauhoista, vatkaa taikinaa hetken aikaa. Tämä auttaa sitkon muodostumista. Jatka jauhojen lisäämistä vähitellen samalla taikinaa vaivaten. Kun olet lisännyt noin 2/3 jauhoista, sekoita mukaan pehmeä rasva. Jatka taikinan vaivaamista kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota noin puolen tunnin ajan. Hyvä kohotuspaikka on lämpimällä vedellä täytetty tiskiallas.


Täyte
200 g voita
2 dl fariinisokeria
3 rkl kanelia
1/2 rkl neilikkaa
1/2 rkl inkivääriä

Anna voin pehmetä huoneenlämpöiseksi. Sekoita pehmeästä voista, fariinisokerista sekä mausteista tasainen tahna. 

Lisäksi tarvitset
1 munan
raesokeria

Jaa taikina neljään osaan ja käsittele yksi osa kerrallaan. Kauli taikinapala ohueksi levyksi. Levitä täytettä levyn päälle tasaisesti ja kääri rullalle. 


Kranssi
Siirrä rulla leivinpaperin päälle ja muotoile rullasta ympyrä. Leikkaa saksilla noin sentin välein viiltoja niin, että palat jäävät vielä kiinni toisiinsa. Käännä leikatut palat vuoronperään toiseen suuntaan (katso kuvat yllä). Kohota kranssia liinan alla noin 20 -30 minuuttia. Voitele kranssi kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista sen jälkeen 200 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Viuhkakorvapuustit
Leikkaa rullaa saksilla. Tee viiltoja aina noin puolen sentin välein seuraavanlaisesti: tee kolme viiltoa niin, että palat pysyvät kiinni toisissaan, neljännellä viillolla katkaise pala rullasta. Tästä muodostuu yksi pulla. Jatka näin koko rulla. Rullan pituudesta ja paksuudesta riippuu kuinka monta pullaa saat. Minun rullani oli noin 4 cm paksu ja sain kahdeksan pullaa. Levitä leikattun palan jokainen siivu lomittain niin, että jokaisesta näkyy hieman. Kohota puusteja liinan alla 20-30 minuuttia. Voitele kohonneet puustit kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteisessa uunissa pullien koosta riippuen 8-10 minuuttia. 


Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myös Instagramissa sekä Facebookissa!

Kommentit