Rocky Road Whoopies


Makutomusokeri saatu Confetti.fi:stä 

Oletko leiponut koskaan Whoopies-leivoksia? Minä olen kerran aiemmin ja juuri nyt en osaa sanoa miksi vain sen yhden kerran. Suklaakuoret ovat hieman samankaltaiset kuin Buffet-jäätelössä. Herkullisia siis yksinäänkin, vielä herkullisempia jonkin ihanan täytteen kanssa. Täytteeksi sopisi hyvin esimerkiksi vaniljajäätelö, mutta minä päätin täyttää nämä pehmeällä vaahtokarkin makuisella marenkivaahdolla sekä pähkinöillä ja Susu-patukan paloilla. Suklaata, pähkinöitä, vaahtokarkin makuista marenkia sekä toffeeta, samoja makuja kuin Rocky Roadissa. Siispä nämä saivat nimen Rocky Road Whoopies!

Sain Confettista testattavaksi makutomusokeria, jonka makuna oli Toasted Marshmallow, paahdettu vaahtokarkki. En ollut aivan heti innoissani tomusokerin makumaailmasta. Lähtökohtaisesti vaahtokarkithan ovat valkuaista, sokeria sekä liivatetta, ei siis mitenkään erikoisia maultaan. Lähdin pohtimaan testattavaa reseptiä vaahtokarkit mielessäni ja jostain mieleeni muistui Whoopies-leivokset useamman vuoden takaa. Täytteeksi tulevan marenkivaahdon saa maustettua haluamallaan tavalla helposti juuri makutomusokerin avulla. Itse lopulta tykästyin vaahtokarkin makuiseen tomusokeriin, mutta suklaakuorien väliin voisi sopia hyvin myös vaikkapa vadelman tai suolakinuskin makuinen marenki. Ja miksei myös aivan tavallisesta tomusokerista tehty marenki! 


Whoopies-leivosten suklaakuoret tein Kinuskikissan reseptiä hieman soveltaen. Käytin kuoriin ruokosokeria, jonka kiteet ovat tavallista kidesokeria hieman suurempia. Kuvistakin voi nähdä, että aivan kaikki sokerikiteet eivät sulaneet taikinan joukkoon, kenties vaahdotin voi-sokerivaahtoa liian vähän aikaa. Makua tämä ei kuitenkaan haitannut, eivätkä kiteet edes rouskuneet hampaissa. Sen sijaan, että olisin käyttänyt taikinaan yhden kokonaisen kananmunan, käytin kaksi keltuaista, jotka jäisivät muuten ylimääräisiksi marenkivaahdosta. Jos käytät täytteenä jotain muuta kuin marenkia, voit tietenkin korvata keltuaiset yhdellä kokonaisella kananmunalla. Kinuskikissa neuvoo ohjeessaan jättämään tilaa leivosten leviämisen varalle paiston aikana. Omat kuoreni eivät kuitenkaan juurikaan levinneet uunissa.


Whoopies-leivokset
noin 20 leivosta
60 g voita
1/4 dl (ruoko)sokeria
2 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
3/4 dl maitoa

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin, säästä valkuaiset marenkivaahtoa varten. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan. Lisää mukaan kuivat aineet ja maito vuorotellen. Pursota taikina noin kahden euron kokoisiksi keoiksi pellille ja paista 175 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.


Italialainen marenki
75 g valkuaista (noin kahden ison munan valkuaiset)
75 ml (3/4 dl) vettä
144 g makutomusokeria
1 rkl sokeria

Laita valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon. Mittaa vesi ja punnitse tomusokeri kattilaan. Käännä hella hieman keskilämpöä suuremmalle teholle, muttei kuitenkaan aivan täysille. Älä sekoita vesi-sokeriseosta vaan anna sen kiehua hämmentämättä. Keitä seosta niin kauan, että se saavuttaa 117 astetta. Noin 110 asteen kohdalla ala vaahdottamaan valkuaisia. Kun valkuiaisvaahto alkaa muodostua, lisää joukkoon ruokalusikallinen sokeria teelusikallinen kerrallaan (3 tl = 1 rkl). Vesi-sokeriseoksen ollessa 117-asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla kokoajan vaahtoa vatkaten noin keskiteholla. Jatka vatkaamista niin kauan, että vaahto on huoneenlämpöistä. Tähän menee noin 10 minuuttia. Kauho valmis vaahto pursotuspussiin.


 Lisäksi tarvitset
Suolapähkinöitä
Susu-patukka

Valitse kuorista yhteen sopivat kappaleet. Pursota toiselle kuorelle marenkivaahto ja ripottele vaahdon keskelle rouhittuja pähkinöitä sekä Susu-patukan paloja. Aseta toinen kuori päälle ja toista sama lopuille kuorille. Säilytä leivokset jääkaapissa.
Marenkia jäi hieman yli, joten pursotin ylijääneen vaahdon kaurakeksien päälle. Koko komeuden kruunasi sulatettu suklaa, jolloin näistä tuli itsetehtyjä pusuja. Koristeeksi ripottelin vielä strösseleitä. Eri makutomusokereilla voi tehdä lähes minkä vain makuisia pusuja. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!


Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myös Instagramissa sekä Facebookissa

Kommentit