Kinuskiset vaahtokarkit (G) (M)


Tein tänä kesänä ensimmäistä kertaa marenkia fariinisokerista. Siitä tuli todella hyvää ja ihanan kinuskista. Samalla sain ajatuksen, että myös vaahtokarkit voisi tehdä ruskeasta sokerista, jolloin niihin saisi myös kinuskista vivahdetta.

Reseptin tärkein vaihe on alkuvalmistelut. Kun malttaa valmistella kaiken tarvitsemansa valmiiksi ennen kuin alkaa sulattamaan sokeria, niin loppu onnistuu helposti. Massan voi joko pursottaa leivinpaperin päälle tai vain kaataa leivinpaperilla vuorattuun noin 20x25 cm kokoiseen vuokaan.

Kinuskiset vaahtokarkit
2 dl vettä
5 dl tummaa sokeria (esim. 2 dl ruokosokeria + 3 dl fariinisokeria)
1 rkl vaniljasokeria
1 dl siirappia*
8 liivatelehteä
3 valkuaista

1 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä
(1/2 tl kaakaojauhetta)

Rypsiöljyä leivinpaperin öljyämiseen

*Vinkki: Suosittelen käyttämään DanSukkerin Vaaleaa Luomusiirappia.

Taittele leivinpaperista noin 20x25 cm kokoinen vuoka vaahtokarkkimassalle. Öljyä taiteltu leivinpaperi. Voit myös pursottaa massasta haluamanlaisia vaahtokarkkeja, tällöin leivinpaperia ei tarvitse taitella, mutta se tulee öljytä.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Erottele valkuaiset vatkauskulhoon, joka kestää kuumuutta. Mittaa kattilaan (väh. 3 litran kokoinen) vesi, sokerit ja siirappi. Laita kattila levylle lämpenemään, sekoittele rauhallisesti niin kauan kunnes sokeri on sulanut. Anna sokeriliemen kuumentua 127 asteiseksi. Sokeriliemen kuumentuessa vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kun sokeriliemi on saavuttanut 127 astetta ota kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää liivatelehdet kuumaan sokeriliemeen.

Kaada liivatteen sisältämä sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon kokoajan vaahtoa vatkaten. Vatkaa vaahtoa niin kauan, että se on hieman jämäköitynyt ja jäähtynyt kosketuslämpöiseksi, noin 5-10 minuuttia. Kaada vaahto joko suoraan öljytylle leivinpaperista muotoillulle vuoalle tai laita pursotuspussiin ja pursota vaahtokarkit öljytylle leivinpaperille. Vaahto alkaa jämäköityä melko nopeasti kun se saavuttaa huoneenlämmön, joten jos haluat pursottaa vaahtokarkit varo vatkaamasta vaahtoa liian kauan.

Anna vaahtokarkkien jähmettyä huoneenlämmössä yön yli. Sekoita kulhossa tomusokeri ja maissitärkkelys (ja halutessasi kaakaojauhe). Leikkaa vaahtokarkkilevystä sopivan kokoisia karkkeja.* Huomioithan, että karkit ovat todella tahmeita ja tarttuvat kaikkialle mitä ei ole öljytty. Öljyä siis kätesi ja veitsi tai pitsaleikkuri, jota käytät massan paloittelemiseen. Pyörittele karkit kauttaaltaan tomusokeriseoksessa. Ylimääräisen tomusokerin saa helposti ravisteltua vaahtokarkeista pois siivilän avulla. Laita tomusokeriseoksessa pöyritellyt karkit siivilään ja ravistele hetki.

*Vinkki: Helpoiten saat pilkottua vaahtokarkit öljytyn pitsaleikkurin kanssa. Loistava apuväline on myös paistopihdit, joiden avulla saat siirrettyä leikatut vaahtokarkit tomusokerikulhoon.

Nautiskele vaahtokarkit esimerkiksi kuuman kaakaon kera!

 

Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myöInstagramissa sekä Facebookissa!

Kommentit