Raparperikakku mehevällä gluteenittomalla kakkupohjalla


Tämä kakku on pohjaltaan mehevä ja täytteeltään raikas. Kakkupohja on kaiken lisäksi gluteeniton. Täytteenä kakussa on sesongin mukaisesti raperpereistä keitetty hilloke ja sen rinnalla vaniljatuorejuustolla maustettu kermavaahto.

Kokeilin ensimmäistä kertaa kakun kuorrutteeksi marenkivoikreemiä. Pakko se kai on myöntää, että voin ja sokerin yhdistelmällä on hankala mennä vikaan. Marenkivoikreemi ei ole aivan niin makeaa kuin tavallinen voikreemi, jossa on pelkästään voita ja tomusokeria. Marenkivoikreemi saa volyymia valkuaisvaahdosta, joten luonnollisesti samaan tilavuudeen marenkivoikreemiä tarvitaan vähemmän voita ja sokeria kuin tavallisessa voikreemissä. Laitoin voita hiukan vähemmän kuin muissa marenkivoikreemiohjeissa oli käytetty ja silti kuorrute kovettui kakun päälle sopivasti voikreemin tapaan.

Mehevä gluteeniton kakkupohja
200 g margariinia
3 munaa
2 1/2 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 1/2 dl perunajauhoja
1 dl riisijauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Sulata margariini, sekoita rasvan joukkoon munat ja sokeri. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää ne kosteiden aineiden joukkoon. Kaada taikina 16-18 cm kokoiseen voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 45-60 min. Testaa kakun kypsyys esimerkiksi cocktailtikulla, kakku on valmis, kun tikkuun ei jää yhtään taikinaa.


Tämä täytemäärä riittää 16-18 cm kokoiseen kakkuun. Jos teet isomman, tuplaa ohjeet.

Raparperihilloke
300 g raparperiä
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
puolikkaan vaniljatangon siemenet tai 1 tl vaniljasokeria

Kuori raparperi ja pilko pieniksi. Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja pilkotut raparperit. Keitä liedellä niin kauan, että raparperi soseutuu. Tähän menee noin 5-10 minuuttia. Mausta vanlijatangon siemenillä tai vaniljasokerilla.


Vaniljavaahtotäyte
1 prk Flora vispiä
100 g vaniljatuorejuustoa
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Vaahdota flora vispi, sekoita mukaan vaniljatuorejuusto sekä vaniljakreemijauhe. Anna tekeytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia.



Kakun kokoaminen
Kokoa kakku vuokaan, jossa paistoit pohjan. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita alimmaiseksi tulevan pohjan päälle raparperihilloketta ja vaniljavaahtotäytettä. Täytä seuraava väli samalla tavalla. Anna täytetyn kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.


Marenkivoikreemi
3 valkuaista (100 g)
200 g sokeria
150 g voita

Elintarvikeväriä (geeli- tai pastaväriä)

Pilko voi pienemmiksi paloiksi ja anna lämmetä huoneenlämpöiseksi. Laita kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Erottele valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon (metalli- tai lasikulho). Mittaa valkuaisten joukkoon sokeri. Nosta kulho vesikattilan päälle niin, ettei kulhon pohja osu veteen. Sekoita valkuais-sokeriseosta koko lämmittämisen ajan. Lämmitä seosta niin kauan, että sokeri on sulanut. Nosta kulho pois vesihauteesta ja aloita vatkaamaan seosta. Vatkaa niin kauan kunnes seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Tähän menee noin 10 minuuttia, joten yleiskone tuo hieman helpotusta. Vatkaa huoneenlämpöinen voi pienissä erissä marengin joukkoon. Älä hätäännyt, jos vaahto muuttuu rakeiseksi, jatka vatkaamista niin vaahto sileytyy. 

Kakun kuorruttaminen kannattaa tehdä vähintään kahdessa erässä. Ensimmäinen kuorrutuskerros on niin sanotusti murukerros. Murukerroksen levittämisen jälkeen, laita kakku jääkaappiin noin 10 minuutiksi, jotta kuorrute jähmettyy. Levitä jähmettyneen murukerroksen päälle toinen kerros kuorrutetta. Halutessasi voit tehdä vielä kolmannen kuorrutuskerroksen. Käytän kakku aina jääkaapissa kerrosten välillä.

Voit halutessasi värjätä koko kreemimassan. Tämä kakku on värjätty aplikoiden hammastikulla elintarvikeväriä lyhyinä vetoina sinne tänne kakun uloimpaan kuorrutekerrokseen. Tämän jälkeen kakun pinta tasoitetaan vielä kerran palettiveitsellä, jolloin värit hieman sekoittuvat kreemiin.


Kommentit

  1. Voisin vaikka vannoa, että tämä kakku on täydellistä herkkua ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä valehtelematta yksi parhaimmista täytekakuista, joita olen tehnyt! Raparperi sopii kakun täytteeksi todella hyvin. Kunhan mansikkakausi alkaa, aion lisätä tähän kakkuun runsaasti mansikoita täytteeksi :)

      Poista

Lähetä kommentti