Raparperi-valkosuklaakeksit (G)


Nämä keksit saivat todella paljon kehuja maisteluraadilta. Voiko toisaalta kovin pieleen mennä, jos yhdistää kaurakeksiin raparperin ja valkosuklaan? Yhdelle ne toivat kuulemma mieleen raparperi-kaurapaistoksen. Alunperin tarkoituksenani oli tehdä vadelma-valkosuklaakekseistä gluteeniton versio, mutta matkanvarrella vadelmat vaihtuivat raparperiin.

Ensimmäiseen versioon vaihdoin osan vehnäjauhoista tattarijauhoihin - tämä versio ei päässyt jatkoon, koska tattarin maku ei miellyttänyt minua. Päädyin lopulta korvaamaan vehnäjauhot kaurajauhoilla ja sekoitin mukaan hieman riisijauhoja ja tämä yhdistelmä toimi hyvin. Keksit paistetaan niin, että keskus jää ihanan pehmeäksi amerikkalaisten cookiesien tapaan. Keksit ovat aavistuksen murenevaisempia kuin vehnäjauhoihin tehdyt versiot.

Huomioithan, että vaikka kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, ei normaalit kaurahiutaleet ole välttämättä gluteenittomia. Valitse siis tuote, jossa gluteenittomuus on taattu, jos tarjoat keksejä keliaakikolle. Kaurajauhon tein itse jauhamalla kaurahiutaleet tehosekoittimella. Jauhoin noin 3 dl kaurahiutaleita ja lisäsin joukkoon riisijauhoja sen verran, että jauhojen kokonaismääräksi tuli 3 1/2 dl. Osan kaurahiutaleista voi myös laittaa taikinan sekaan myös sellaisenaan.

Ohjeen lopussa myös vinkki, miksi nämä keksit soveltuvat erinomaisesti vierasvaraksi.


Raparperi-valkosuklaakeksit (gluteeniton)
n. 20 kpl
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
110 g voita
1 muna
2 dl kaurajauhoja
1 1/2 dl riisijauhoja
2 mm ruokasoodaa
2 mm suolaa
1 tl vanlijasokeria
100 g raparperiä
100 g valkosuklaata

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita voi-sokerivaahdon joukkoon. Lisää lopuksi rouhittu suklaa ja paloiteltu raparepri. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään vähinrään tunniksi. Pyörittele taikinasta noin pingispallon kokoisia palloja. Laita taikinapallot vielä hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen viilenemään. 

Paista kylmiä keksipalloja 175 asteisessa uunissa sen verran, että keksit ruskettuvat hieman, uunista riippuen noin 11 minuuttia. Anna keksien olla pellillä vielä muutama minuutti uunista ottamisen jälkeen ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään.


Vinkki: Voit hyvin pakastaa osan keksipalloista ja paistaa vasta myöhemmin. Tällöin saat kekseistä loistavan vierasvaran. Nosta jäätyneet keksipallot pellille kun laitat uunin lämpenemään. Paista noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä muutaman minuutin ja nosta sitten ritilälle.
Kommentit