Sitruunakakku muffineista / Kuppikakkukakku


 Olen törmännyt instagramissa useisiin erilaisiin versioihin kuppikakkukakuista (#cupcakecake) ja ihastuin oitis. Viimein sain myös itse tehtyä sellaisen! Kuppikakkukakun idea on siis muotoilla muffineista kakku ja kuorruttaa se yhtenäiseksi. Siis äärimmäisen helppo tapa toteuttaa mitä erilaisempia muotokakkuja ilman mitään erityisleivontatarvikkeita! Maku- ja muotovaihtoehdoissa vain mielikuvitus on rajana. Itse pohdin esimerkiksi sydämen tai mansikan muotoisen kakun tekemistä. Monipuolisuutta tuo myös se, että samaan kakkuun voi käyttää useamman makuisia muffineita.

Kakun jakaminen osiin ei voisi olla helpompaa, kun se on jo valmiiksi rakennettu paloista. Tämä sitruunakakku on rakennettu kuudestatoista sitruunamuffinista, jotka olivat hieman suurempia kuin minimuffinit, mutta pienempiä kuin normaalikokoiset. Sitruunamuffinssien ohje on Yhteishyvästä. Pienensin ohjetta hieman, mutta jos aiot tehdä normaalikokoisia muffineita, kannattaa katsoa ohje Yhteishyvän sivuilta.

Käytin kuorrutteeseen sitruunahappoa tuomaan lisäkirpeyttä. Yhtä kirpeään lopputulokseen ei pääse pelkän mehun kanssa, koska sitä pitäisi laittaa niin paljon, että kuorrutteen rakenne kärsii. Sitruunahappoa saa ostettua ruokakaupoista säilöntä- tai maustehyllyltä sekä apteekeista. Voit myös jättää sitruunahapon pois kuorrutteesta, mutta lopputulos ei ole yhtä kirpsakka.


Sitruunamuffinit
20 kpl keskikokoisia muffineita

2 tl sitruunamehua
1 sitruunan kuoriraaste
2 munaa
1 dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja
2/3 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2/3 dl öljyä

Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti sekoittaen muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen öljyn  ja sitruunamehun kanssa. Jaa taikina paperisiin muffinssivuokiin. Paista muffineita 175 asteessa koosta riippuen noin 12-15 min.

Sitruunatuorejuustokuorrutus
100 g voita
200 g tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
1/2 tl sitruunahappoa
1 1/2 rkl sitruunamehua 
1 sitruunan kuoriraaste
keltaista elintarvikeväriä

Vaahdota huoneenlämpöinen voi notkeaksi. Sekoita sitruunahappo tomusokerin joukkoon. Lisää vaahdotetun voin sekaan tuorejuusto sekä tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Lisää viimeiseksi mukaan sitruunan kuoriraaste sekä mehu. Värjää kuorrute keltaiseksi.

Kakun kokoaminen
Hahmottele muffineista (16 kpl) kakun muoto tarjoilualustalle. Sipaise kuorrutetta jokaisen muffinin pohjaan, jotta saat ne pysymään halutussa muodossa kuorruttamisen ajan. Käytä kakkua hetki jääkaapissa, jotta pohjissa oleva kuorrute hieman jähmettyy. Kuorruta muffinit niin, että kuorrutus on yhtenäinen kauttaaltaan. Viimeistele esimerkiksi sitruunamelissan lehdillä. Minulla sattui nyt olemaan basilikaa, joten käytin sitä.


Minkälaisen kuppikakkukakun sinä haluaist tehdä?

Kommentit