Runebergintortut minikoossa


Minikokoiset runebergintortut ovat mielestäni normaalikokoisia parempia yhdestä syystä: kuorrutetta ja hilloa on suhteessa enemmän verrattuna taikinan määrään. En ole ikinä ollut mikään runebergintorttujen ystävä. Ne muutamat kaupasta ostetut mitä on tullut maisteltua, ovat olleet todella kosteita. Tätä ennen olen leiponut runebergintorttuja muistaakseni kerran yläasteen kotitaloustunnilla, siitäkin alkaa olla jo aikaa.

Viimeisen vuoden aikana olen löytänyt mantelijauheen. Olen käyttänyt sitä leivonnassa vaikka mihin!  Joululta oli puolestaan jäänyt pipareita yli, sellaisenaan niitä ei olisi enää tullut syötyä. Pohdin, että nämä kaksi ainesosaa, mantelijauheen ja ylijääneet piparit, saisi yhdistettyä täydellisesti runebergintorttuihin. Tortut tein Dansukkerin ohjeella

Runebergintorttujen tekoon tarkoitettua vuokaa minulta ei löydy, enkä halunnut sellaista ostaa. Tortut voisi paistaa ihan normaaleissa muffinivuoissa, mutta silloin niistä tulee luonnollisesti paljon lättänämpiä kuin perinteiset tortut. Päädyinkin paistamaan tortut iloleipurin silikonisella minimuffinivuoalla, jolla saa paistettua 12 minikokoista leivosta kerralla. Valmiit tortut käänsin ylösalaisin, jolloin tortuista tuli mielestäni oikein sopusuhtaisia. 

En käyttänyt torttujen kostuttamiseen alkoholia, kuten perinteisesti kuuluisi. Minulta sattui löytymään rommiaromia, joten hyödynsin sitä. Torttuja kannattaa kostuttaa reilulla kädellä, etteivät ne jää rutikuiviksi. Ensin kostutin tortut pullasudilla, mutta lopputulos jäi kovin kuivaksi. Lopulta päädyin upottamaan tortut yksitellen kostutusliemeen pariksi sekunniksi ja näin lopputuloksena oli juuri sopivan kostea leivos.


Runebergintortut
18-20 kpl minikokoisina
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl (noin 75 g) piparkakkumuruja
1 dl mantelijauhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota sokeri, fariinisokeri ja huoneenlämpöinen voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokerivaahtoon munat yksitellen ja hyvin vatkaten. Kääntele lopuksi mukaan kuivat aineet. Lusikoi vuokaan ja paista 200 asteessa noin 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kostutus
1 1/2 dl vettä
1 1/2 rkl sokeria
1 rkl rommiaromia

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta niin, että sokeri sulaa. Lisää mukaan rommiaromi. Kostuta tortut dippaamalla niitä kostutusliemeen yksitellen parin sekunnin ajan. 

Sokerikuorrute
1 dl tomusokeria
vettä

Lisäksi
Vadelmahilloa

Mittaa tomusokeri kulhoon. Lisää mukaan teelusikallinen vettä ja sekoita. Lisää vettä vähitellen lisää, niin kauan, että saat kuorrutteesta sopivaa koostumukseltaan. Sen tulee olla paksua, mutta kuitenkin pursotettavissa olevaa. Siirrä valmis kuorrute pursotuspussiin. Pursota kuorrutteella ympyrä jokaisen tortun päälle ja lisää keskelle vadelmahilloa. Runebergintortut olivat yksi osa tarjoiluista tupareissani. Tulen julkaisemaan ohjeet myös näihin suolakinuskikreemillä kuorrutettuihin suklaamuffineihin sekä veriappelsiiniposseteihin. Pysykäähän siis kuulolla!


Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myöInstagramissa sekä Facebookissa

Kommentit