Passion-sitruunapiirakka italialaisella marengilla




Sitruunamarenkipiirakka kuuluu ehdottomiin jälkiruokasuosikkeihini. Sitä on saatava aina tasaisin väliajoin. Olen testannut tästä herkusta mielettömän montaa eri reseptiä ja tullut siihen tulokseen, että tämä Tekila's Bakeryn resepti on mielestäni paras ja siksi jaankin sen nyt teille. Näin keväisin lisään mukaan muutaman passionhedelmän tuomaan lisämakua, ne kun ovat sesongissa.

Täydellisen piirakkapohjan metsästys on vielä kesken, joten tyydyn käyttämään pakastepiirakkataikinaa. Pohjan voi hyvin tehdä myös murskatuista kaurakekseistä sekä voista samaan tapaan kuin juustokakkupohja tehdään. Piirakkaan saa vaihtelua valitsemalla kuorrutteeksi joko marengin tai kermavaahdon. Marengiksi suosittelen kuumasta sokeriliemestä valmistettavaa italialaista marenkia, joka on samettisen pehmeää.



Sitruunapassionpiirakka

Pohja
1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikina

Sulata pohja ja painele piirakkavuokaan. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Paista pakkauksen ohjeen mukaan. Pohjan päälle kannattaa laittaa painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä, näin pohja pitää muodon paremmin paistettaessa.

Täyte
3 sitruunan kuoriraaste
2 dl sitruunamehua (noin 3-4 sitruunaa)
6 passionhedelmää
2 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
2 dl maitoa
3 keltuaista
50 g voita
200 g Creme Fraichea

Pese sitruunat hyvin, raasta niiden kuori ja purista mehu. Puolita passionhedelmät ja kaavi niiden hedelmäliha siivilään. Painele passionhedelmälihaa siivilää vasten, jotta saat niistä mehun talteen. Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan, säästä valkuaiset marenkia varten. Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sokeri ja maissitärkkelys, lisää mukaan myös maito, keltuaiset, sitruunamehu, sitruunan kuoriraaste sekä mehu passionhedelmistä.

Nosta kattila liedelle ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Seos palaa herkästi pohjaan ilman sekoittelua! Jatka lämmittämistä niin kauan, että seos silminnähden paksuuntuu. Älä kuitenkaan anna seoksen kiehua. Ota kattila pois liedeltä ja lisää seokseen voi, sekoita. Anna jäähtyä ja lisää viimeiseksi joukkoon Creme Fraiche. Kaada seos paistetun piirakkapohjan päälle ja aseta jääkaappiin hyytymään yön yli.


Italialainen marenki
3 valkuaista
220 g (2,5 dl) sokeria
1 dl vettä

Laita valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Aseta kattilaan lämpömittari ja laita hellalle lämpenemään. Anna seoksen lämmetä noin 110 asteiseksi ja aloita valkuaisten vaahdottaminen. Jatka sokeriliemen lämmittämistä valkuaisten vaahtoutuessa. Kun sokeriliemi saavuttaa 120 astetta, nosta kattila hellalta ja kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan samalla vatkaten vaahtoa. Jatka vaahdon vatkaamista keskiteholla niin kauan, että vaahto on jäähtynyt noin huoneenlämpöiseksi. Pursota tai lusikoi marenki hyytyneen piirakan päälle.

Kommentit

  1. Aivan upean näköinen piirakka! ♥ Ihanaa pääsiäistä! :)

    VastaaPoista
  2. En omista muuta lämpömittaria kuin kinkunpaistomittarin,siis voiko tuota marenkia tehdä ilman sitä mittaria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä tapauksessa suosittelen tekemään sveitsiläisen marengin. Siinä valkuaiset ja sokeri kuumennetaan vesihauteessa ja sen jälkeen vaahdotetaan. Tähän ei tarvitse lämpömittaria. Ohje löytyy täältä: https://leivontalaboratorio.blogspot.com/2017/09/punaherukkamarenkimuffinit.html

      Poista

Lähetä kommentti