Mansikka-sitruunasimaSima-aika on täällä taas! Siman tekemisestä on muodostunut minulle jo melkein perinne. Aiempina vuosina olen luottanu perinteiseen simaan, mutta viime vuonna kokeilin limesimaa ja tänä vuonna halusin taas kokeilla jotain uutta. Tällä kertaa halusin tehdä jotain marjaisaa ja mauksi valikoitukin mansikka. Mansikan kaveriksi lisäsin sitruunaa tuomaan hapokkuutta. Vaihdoin fariinisokerin kokonaan tavalliseen sokeriin, jotta siman väri pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Siman tekeminen on oikeasti helppoa ja kaiken vaivan veroista. Kaupan simat ovat omasta mielestäni liian makeita ja lisäksi suurinosa perinteistä sitruunasimaa. Kotioloissa voi siman tehdä niistä mauista kuin itse haluaa ja keksii! Tämä ohjeen määrillä tulee simaa hieman yli 2 litraa, joten jos haluat enemmän, tee resepti tuplana.


Mansikka-sitruunasima
250 g (3 dl) sokeria
250 g pakastemansikoita
2-4 sitruunaa (kuoriraaste ja 1,5 dl sitruuna mehua)
2 l vettä
hyvin pieni pala hiivaa

Anna mansikoiden ensin hieman lämmetä huoneenlämmössä, jotta ne eivät ole aivan kivikovia. Pese ja raasta sitruunoiden kuori. Pilko mansikoita hieman pienemmiksi, jotta niistä irtoaa enemmän väriä ja makua. Mittaa vähintään kolmen litran sankoon sokeri, mansikat, sitruunan kuoriraaste ja mehu. Keitä 1,5 litraa vettä ja kaada sankoon muiden ainesten päälle. Sekoita niin, että sokeri sulaa ja lisää loppu vesi kylmänä.

Anna siman jäähtyä kädenlämpöiseksi (+ 37 C), voit hyvin hyödyntää paistomittaria, jotta sima ei pääse liian viileäksi tai toisaalta ole liian kuumaa hiivalle. Sekoita hiivanokare (puolikkaan herneen kokoinen pala) pieneen määrään kädenlämpöistä simaa ja lisää sitten hiivan sisältämä neste takaisin sankoon. Anna siman tekeytyä vuorokausi huoneenlämmössä.

Seuraavana päivänä on pullotuksen vuoro. Siivilöi sima ja kaada suppilon avulla puhtaisiin pulloihin. Laita pullot jääkaappiin ja anna tekeytyä noin 5-7 vuorokautta.

Jos käytät samanlaisia pulloja kuin minä, suosittelen välillä aukomaan pullojen korkkeja. Avasin pullon ensimmäisen kerran neljän päivän päästä pullotuksesta ja sima kuohui melko mukavasti yli. Kierrekorkilliset pullot olisivat siis parempi vaihtoehto, koska niissä korkin tiiviyttä voi säädellä.


Siman kanssa kuuluu tietenkin nauttia munkkeja. Tein ensimmäistä kertaa ikinä itse berliininmunkkeja ja valmistin myös täytteen itse. Simaa nautitaan tietenkin munkkien kanssa. Blogista löydät ohjeen passiontäytteisiin berliininmunkkeihin!

Kommentit

  1. Mä en oo koskaan tehny simaa itse :D Mutta se on ehdottomasti parasta ikinä ♥ Ja kuulostaa ihanan raikkaalta muunnelmalta tämä mansikka-sitruuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ehdottomasti kokeilemaan! Ei ole vaikeaa ja paljon parempaa kuin kaupan sima. Vielä ehdit tälle vapulle kun viimeistään huomenna laitat siman tekeytymään! :)

      Poista

Lähetä kommentti