Minisuklaamuffinit suolakinuskikreemillä


Uskotteko, jos kerron, että alunperin näiden muffinien kuorrute juoksettui täysin kokkareiseksi? Uuden kuorrutteen tekemiseen ei ollut aineksia eikä liiemmin aikaakaan, joten vaihtoehtoina oli yritettävä pelastaa kokkaroitunut versio tai jättää muffinit ilman kuorrutusta. Muffinit olivat tarkoitettu tarjoiltaviksi tupareissani, joten en halunnut luovuttaa kuorrutuksen suhteen.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun tuorejuustokuorrute juoksettuu. Aiemmin olen tyytynyt kohtaloon ja tehnyt uuden erän, joka on yleensä onnistunut. Olen siinä uskossa, että tässä tapauksessa juoksettuminen tapahtuu voin ja tuorejuuston lämpötilaerosta, mutta ilmeisesti asia ei ole aivan niin yksinkertaista. Tällä kertaa nimittäin mittasin kummankin lämpötilan kun aloin tehdä kuorrutetta (juuri sen vuoksi, ettei mokaamisen varaa ollut...). Lämpötilaeroa ei ollut kuin pari astetta ja silti kuorrute juoksettui. Tutkin asiaa tarkemmin jälkeenpäin ja täällä kerrotaan, että ongelmana voi olla myös liian lämmin voi. Tuorejuuston tulisi olla huoneenlämpöistä, mutta voi ei puolestaan saisi olla liian pehmeää vaan vielä hieman viielää ja jähmeää. Tätä täytyy testata ensi kerralla.

Kokeilin kahta lähestymistapaa kuorrutteen pelastamiseksi. Ideanani oli saada kuorrute tasalämpöiseksi, jonka jälkeen ainekset saattaisivat sekoittua yhteen tasaiseksi massaksi. Ensin lähdin viilentämään kuorrutetta jääkaapissa. Laitoin kulhon jääkaappiin noin viideksi minuutiksi, minkä jälkeen jatkoin vatkausta. Ei auttanut. Kuorrutteen lämmittäminen oli toinen vaihtoehtoni, mutta se täytyi tehdä kontrolloidusti, jotta voi ei sula täysin ja muuta massaa täysin vetiseksi. Siispä pähkäilin, että vesihaude voisi olla tarpeeksi lempeä lämmitystapa. Laitoin kattilaan vettä ja kuumensin sen poreilevaksi. Siirsin kuorrutteen metallikulhoon ja nostin kulhon vesikattilan päälle. Annoin kuorrutteen lämmetä vesihauteessa ja sekoittelin sitä koko ajan. Jossain vaiheessa massa alkoi tasoittua ja lopulta kokkareet hävisivät kokonaan. Mikä helpotus! Laitoin kuorruteen lopuksi jääkaappiin jähmettymään muutamaksi minuutiksi, jonka jälkeen vatkasin sen kuohkeaksi.

 Älä siis vaivu epätoivoon, jos sinunkin kuorrute sattuu juoksettumaan. Se saatta olla vielä pelastettavissa.


Muffinien ohje on täysin sama, jolla tein noin vuosi sitten kirjainkakun. Samaa suklaamuffinssiohjetta olen myös käyttänyt näissä Mansikkasuukkosuklaamuffineissa.


Suklaamuffinit
12 kpl isoja, noin 40 kpl minimuffineita
1/4 dl rypsiöljyä
2 dl ranskankermaa
2 munaa
2 dl fariinisokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta 
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Sekoita kaikki kosteat aineet ja fariinisokeri yhdessä kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Siivilöi kuivat aineet kosteiden aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi. Annostele taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa muffinssien koosta riippuen noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista. 


Kinuskikreemi
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
1 mm suolaa

100 g voita
1 dl tomusokeria
100 g tuorejuustoa

Aloita valmistamalla kinuski. Mittaa fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä samalla sekoittaen noin 5-10 minuuttia kunnes kinuski sakeutuu. Testaa kinuskin valmius tipauttamalla pisara kinuskia kylmään veteen, jos kinuskipisara pysyy vedessä koossa, on se valmista. Lisää lopuksi suola. Anna kinuskin jäähtyä ennen kreemin valmistamista. 

Kreemin aineksien tulisi olla huoneenlämpöisiä, jotta kreemistä ei tule rakeista. Voi ei kuitenkaan saa olla täysin pehmeää. Vaahdota huoneenlämpöinen voi tomusokerin kanssa. Lisää joukkoon jäähtynyt kinuski sekä tuorejuusto. (Jos et keitä itse kinuskia, tarvitset valmista kinuskikastiketta noin 2 dl.) Vatkaa ainekset sekaisin ja siirrä hetkeksi jääkaappiin hiukan jähmettymään, tällöin kreemiä on helpompi pursottaa. Siirrä kreemi pursotuspussiin ja pursota muffinien päälle. Viimeistele ripottelemalla rouhittua Daimia muffinien päälle.


Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myöInstagramissa sekä Facebookissa

Kommentit

  1. Kiitos kiitos kiitos! Tämä neuvosi pelasti juuri minun juoksettuneen kuorrutteen. Aamuksi pitäisi olla valmista ja kohta puoli yö. Ihan mahtava vinkki!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos kiitos kreeminpelastusohjeesta! Sain mun juoksettuneen kinuskikreemin sileäksi ja pursotettavaksi!

    VastaaPoista
  3. Jes jes jes tää toimi myös vegaaniseen kuorrutteeseen! Violife-tuorejuustoke ja margariini juoksettui vaan nytpä ovat taas sileää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti