Passionkakku (G)

Tein tämän kakun syntymäpäiväkakuksi ystävälleni Terhille. Kakku on ihanan keväinen, kun täytteenä  on raikas passiontahna. Tämä kakku sopii loistavasti myös pääsiäispöytään. 



Tein pohjan kahdessa osassa, jotta kypsentäminen on nopeampaa. Tämän vuoksi ohjeessa on merkattu määrät kahdessa osassa. Tästä kakusta tuli melko iso, joten jos sinulle riittää pienempi kakku, tee pohja yksinkertaisena ja paista 16-18 cm vuoassa. Pienempään kakkuun tarvitset myös vähemmän kuorrutetta, katso sopiva määrä täältä.

Mehevä gluteeniton kakkupohja
200 g + 200 g margariinia tai voita
3 + 3 munaa
1/2 dl + 2 1/2 dl sokeria
1 dl  + 1 dl mantelijauhetta
1/2 dl + 1 1/2 dl perunajauhoja
1 dl  + 1 dl riisijauhoja
1/2 tl + 1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl + 2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Sulata (200 g) margariini/voi, sekoita rasvan joukkoon (3 kpl) munat ja (2 1/2 dl) sokeri. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaikki muut kuivat aineet paitsi mantelijauhe. Siivilöi kosteiden aineiden joukkoon sekoitetut kuivat aineet, sekoita. Lisää lopuksi mantelijauhe. Kaada taikina 20 cm kokoiseen voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 40-45 min. Testaa kakun kypsyys esimerkiksi cocktailtikulla, kakku on valmis, kun tikkuun ei jää yhtään taikinaa.

Tee toinen kakkupohja samalla tavalla. Voit toki paistaa pohjat myös yhdellä kertaa, jos sinulla on kaksi 20 cm kokoista vuokaa. 

Passiontahna
1 1/3 dl passionpyrettä (noin 12 passionhedelmää)
1 rkl sitruunamehua
2 dl sokeria
4 keltuaista
65 g voita/margariinia

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Mittaa kattilaan passionpyree, sitruunamehu, sokeri sekä keltuaiset (säästä munien valkuaiset marenkikreemiä varten). Lämmitä seos kiehuvaksi, jonka jälkeen laske lieden lämpöä ja jatka keittämistä kunnes seos sakenee. Siirrä kattila kylmään vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella matalalla teholla. Kun seos alkaa vaalenemaan, lisää mukaan pehmeä voi/margariini ja vatkaa sekaisin. Säilytä tahna jääkaapissa.


Marenkivoikreemi
6 valkuaista
390 g sokeria
300 g voita

Elintarvikeväriä (geeli- tai pastaväriä)

Pilko voi pienemmiksi paloiksi ja anna lämmetä huoneenlämpöiseksi. Laita kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Erottele valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon (metalli- tai lasikulho). Mittaa valkuaisten joukkoon sokeri. Nosta kulho vesikattilan päälle niin, ettei kulhon pohja osu veteen. Sekoita valkuais-sokeriseosta koko lämmittämisen ajan. Lämmitä seosta niin kauan, että sokeri on sulanut. Nosta kulho pois vesihauteesta ja aloita vatkaamaan seosta. Vatkaa niin kauan kunnes seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Tähän menee noin 10 minuuttia, joten yleiskone tuo hieman helpotusta. Vatkaa huoneenlämpöinen voi pienissä erissä marengin joukkoon.

Älä hätäännyt, jos vaahto muuttuu rakeiseksi, jatka vatkaamista niin vaahto sileytyy. Älä myöskään hätäänny, jos vaahto lössähtää. Silloin marenki on ollut vielä liian lämmintä ja voi on sulanut joukkoon. Laita vaahto jääkaappiin noin 15 minuutiksi ja vaahdota uudelleen.

Halutessasi värjää kreemi. Voi tekee kreemistä hieman kellertävää, voit taittaa keltaisuutta valkoisemmaksi tipalla violettia elintarvikeväriä.



Kakun kokoaminen
Leikkaa kumpikin pohja kahteen osaan. Pursota marenkivoikreemiä kakun reunoille ja täytä sisäosa passiontahnalla. Toista näin jokainen kerrosväli. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin, jotta kreemi kovettuu.

Kakun kuorruttaminen kannattaa tehdä vähintään kahdessa erässä. Ensimmäinen kuorrutuskerros on niin sanotusti murukerros. Murukerroksen levittämisen jälkeen, laita kakku jääkaappiin noin 10 minuutiksi, jotta kuorrute jähmettyy. Levitä jähmettyneen murukerroksen päälle toinen kerros kuorrutetta. Halutessasi voit tehdä vielä kolmannen kuorrutuskerroksen. Käytän kakku aina jääkaapissa kerrosten välillä.

Koristeena käytin Kakkugallerian macaronseja. 

Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myöInstagramissa sekä Facebookissa!

Kommentit

  1. Tuo kakkupohja menee testiin. Vaikuttaa hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paiston kanssa kannattaa vain olla tarkkana, ettei pohja pääse liian kuivaksi ja murenevaiseksi. :)

      Poista

Lähetä kommentti