Mehevä sitruunakakku marenkihunnulla (M)


Kahvikakusta saa myös tarjoilupyödän näyttävimmän kakun kuorruttamalla sen esimerkiksi marengilla ja koristelemalla tuoreilla marjoilla. Tämä makean marengin ja raikkaan sitruunakakun yhdistelmä oli tänä vuonna syntymäpäiväkakkuni. Päädyin kermakakusta poikkeavaan kakkuun osittain myös siksi, että kova helleaalto ajoittui juuri leipomisen ajankohtaan. Marenkikakku kestää hyvänä kermakakkua paremmin vaikka lämpötila olisikin poikkeuksellisen korkea. 

Kakku on mehevä sitruunakahvikakku, joka on kostutettu sitruunasta ja sokerista keitetyllä siirapilla. Käytä rohkeasti koko ohjeen kostukemäärä vaikka se voi kostutusvaiheessa tuntua liialliselta. Marenkia tulee kakun päälle runsaasti, mutta mielestäni ei yhtään liikaa. Makea marenki ja aavistuksen kirpeä sitruunakakku täydentävät hyvin toisiaan ja päälle tulevat marjat antavat ihanaa kesäistä raikkautta. Sitruunakakun ohje on helpotettu versio K-Ruoka Sitruunakakku-reseptistä. Kakku on paistettu Nordic Waren Brilliance -vuoassa.


Sitruunakakku
2 dl öljyä
2 dl sokeria
3 kananmunaa
kahden sitruunan raastettu kuori
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Yhdistä öljy, sokeri, munat ja sitruunoiden kuoriraaste. Sekoita toisessa kulhossa loput ainekset. Yhdistä kosteat ja kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys cokctailtikun avulla. Kun kakku on kypsä, tikkuun ei tartu yhtään taikinaa.

Kumoa hieman jäähtynyt kakku vuoasta ja pese vuoka. Kostuta kakku, kun se on jäähtynyt hetken, muttei vielä täysin huoneenlämpöinen.

Sitruunasiirappi
1 1/2 dl sitruunamehua (noin kahden sitruunan mehu)
1dl sokeria

Mittaa kattilaan sitruunamehu sekä sokeri. Lämmitä sen verran, että sokeri sulaa. Nosta kakku takaisin vuokaan ja kostuta siirapilla. Anna kakun tekeytyä yön yli jääkaapissa ja kuorruta seuraavana päivänä.



Italialainen marenki
3 valkuaista
220 g (2 1/2 dl) sokeria
1 dl vettä

Laita valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Aseta kattilaan lämpömittari ja laita hellalle lämpenemään. Anna seoksen lämmetä noin 110 asteiseksi ja aloita valkuaisten vaahdottaminen. Jatka sokeriliemen lämmittämistä valkuaisten vaahtoutuessa. Kun sokeriliemi saavuttaa 120 astetta, nosta kattila hellalta ja kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan samalla vatkaten vaahtoa. Jatka vaahdon vatkaamista keskiteholla niin kauan, että vaahto on jäähtynyt noin huoneenlämpöiseksi. Pursota tai lusikoi marenki jäähtyneen kakun päälle. Koristele tuoreilla marjoilla. 



Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myöInstagramissa sekä Facebookissa!

Kommentit