Jouluinen päärynä-puolukkagalette

Kaupallinen yhteistyö Moccamasterin kanssa. Resepti on julkaistu myös Moccamasterin blogissa

Jouluinen päärynä-puolukkagalette kruunaa täydellisesti tuhdin jouluaterian. Piparkakkumausteinen pohja käärii sisäänsä makeita päärynöitä raikkaiden puolukoiden kera. Puolukat värjäävät ohuiksi viipaloidut päärynäsiivut kauniisti jouluisen punaisiksi, eikä muuta koristelua tarvita. Kaada piirakkapalan päälle vielä suolaisen makeaa kinuskikastiketta ja nautiskele.


Pohja
1 dl kaurahiutaleita
noin 2 1/2 dl vehnäjauhoja
4 tl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
100 g voita
noin 1/2 dl kylmää vettä

Laita kaurahiutaleet tehosekoittimeen ja jauha kaurajauhoksi. Mittaa saanto ja lisää vehnäjauhoja sen verran, että jauhoja on yhteensä 3 1/3 dl. Sekoita mukaan myös sokeri, mausteet ja suola. Nypi kuivien aineiden joukkoon voi. Kun seos on murumaista lisää mukaan vesi pienissä erissä. Lisää vettä sen verran, että taikina pysyy juuri ja juuri kasassa. Älä vaivaa taikinaa, sekoita vain sen verran, että saat veden sekoittumaan. Muotoile taikinasta pallo ja laita jääkaappiin asettumaan vähintään puoleksi tunniksi. Esivalmistele täyte sillä aikaa.

Vinkki: Voit halutessasi käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja 3 1/3 dl.



Täyte
1 päärynä
sitruunamehua

200 g puolukoita
2 tl maissitärkkelystä/perunajauhoja
1 rkl sokeria

Kuori päärynä, poista siemenkota ja viipaloi ohuiksi siivuiksi pitkittäin. Kaada päärynäviipaleiden päälle sitruunamehua, jotta viipaleet eivät ala tummua. Sekoita jäisten puolukoiden joukkoon maissitärkkelys/perunajauhot ja sokeri.




Kauli taikina suoraan leivinpaperin päällä ohueksi. Käytä tarvittaessa jauhoja kaulimisen apuna. Kaada puolukat kaulitun taikinan päälle niin, että reunoille jää muutama sentti kääntövaraa (ks. kuva yllä).  Asettele päärynäsiivut puolukoiden päälle. Siisti reunat ja kääntele ne täytteen päälle. Painele mahdolliset repeämät umpeen, jotta puolukoista ja päärynöistä irtoava liemi pysyy galeten sisällä. Paista 200 asteessa noin 30-40 min. Jos näyttää siltä, että galette tummuu liikaa, aseta tarvittaessa toinen pelti galeten yläpuolelle.

Vinkki: Puolukoita ei kannata asetella päärynöiden päälle (kuten kuvassa yllä), koska ne palavat.

Suolakinuskikastike
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
2 mm suolaa

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia kunnes huomaat kinuskin paksuuntuvan. Mausta valmis kinuski suolalla ja anna jäähtyä.



Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myöInstagramissa sekä Facebookissa!

Kommentit