Sitruunamarenkirulla (G)



Joulun suklaaherkkujen jälkeen on mukava leipoa jotain hieman raikkaampaa.

Rakastan marenkia kaikissa muodoissa. Sveitsiläinen ja italialainen marenki ovat samettisen pehmeitä kun taas perinteinen ranskalainen marenki kuivataan uunissa rapeaksi. Blogistani löytyy jo useampi resepti, joissa on käytetty marenkia eri muodoissa. Tällä kertaa paistoin marengin pehmeäksi levyksi, jonka saa käärittyä rullalle. Makea marenki kaipaa rinnalleen jotain raikasta ja hedelmäistä, voit siis valita täytteiksi suosikkimarjasi tai -hedelmäsi. Tämä marenkirulla kätkee sisäänsä itse tehtyä sitruunatahnaa (lemon curd) sekä kermatäytettä. Marenkirulla on kuin pavlovaa, mutta hieman nopeampi tehdä.



Aloita valmistamalla sitruunatahna tai vaihtoehtoisesti passiontahna.

Sitruunatahna (Lemon curd)
1 sitruunan kuoriraaste
1 dl sitruunamehua (2 sitruunaa)
1 1/2 dl sokeria
3 keltuaista
50 g voita

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen. Mittaa kattilaan sitruunan mehu sekä kuoriraaste, sokeri sekä keltuaiset. (Säästä munien valkuaiset marenkia varten.) Lämmitä seos kiehuvaksi, jonka jälkeen laske lieden lämpöä ja jatka keittämistä kunnes seos sakenee. Siirrä kattila kylmään vesihauteeseen ja vatkaa sähkövatkaimella matalalla teholla. Kun seos alkaa vaalenemaan lisää mukaan pehmeä voi ja vatkaa sekaisin. Säilytä jääkaapissa.

Marenkirulla
4 valkuaista
2 dl sokeria
1/2 tl sitruunamehua
1 tl maissitärkkelystä

Erottele valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Ala vaahdottamaan valkuaisia ja lisää sokeri vaahdon sekaan vähitellen. Vaahdota marenki kestäväksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon lopuksi maissitärkkelys sekä sitruunamehu. Levitä marenki uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa valmis pohja heti uunista pois ottamisen jälkeen toisen leivinpaperin päälle ja poista alkuperäinen leivinpaperi pohjasta. Anna jäähtyä.

Kermatäyte
1 prk vispikermaa
200 g maustettua rahkaa (esim. sitruuna tai vanilja)

Vaahdota vispikerma ja sekoita joukkoon rahka. Lisää tarvittaessa sokeria maun mukaan. Maustetut rahkat sisältävät sokeria, joten sokerin lisääminen ei ole välttämätöntä.

Lisäksi
Vadelmia
Appelsiinia
ym. hedelmiä tai marjoja

Levitä jäähtyneen marenkilevyn päälle sitruunatahna, kermatäyte sekä haluamasi marjat tai hedelmät. Kääri levy rullalle leivinpaperin avulla. Marenkirulla ei säily hyvänä kauaa, joten se on suositeltavaa leipoa syöntipäivänä.

Koristekukkien terälehdet on muotoiltu kermatäytteestä kahden teelusikan avulla. 
Tiesithän, että Leivontalaboratoriota voit seurata myöInstagramissa sekä Facebookissa

Kommentit

  1. Näyttää herkulliselta. Marenkia ja sitruunaa, lempparit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Marenki kaipaa parikseen jotain kirpeää ja sitruuna on kyllä erinomainen vaihtoehto!

      Poista

Lähetä kommentti